.: Hjem .: Infotavle .: Oppdateringer .: Blogg
.: Velkommen

Om oss
.: Om oss/about us
.: Om kennelen/the kennel
.: Kontaktinfo/contact
.: Gjestebok/guestbook
.: Linker/links

Om hundene
  :. Raseinfo/breed info
.: Våre hunder/our dogs
.: Valpekull/litters

Nyheter
.: Nyheter/news
.: Planer/plans

Album
.: Fotoalbum
.: Videoalbum

Diverse
.: Tips
.: Sagt om hunder
.: Morsomme video linker
.: Morsomme bilder

Trimming av Border terrier


Har man en border terrier kun som familiehund, er det ingen problematisk oppgave å holde hundens pels i like fin kondisjon som utstillere. Hovedsaken i å trimme en Border-pels er å “strippe” eller nappe av gammel pels. Da er pelsen overgrodd og nærmest død og går av uten å skape ubehag for hunden.

Erfarne trimmere kan trimme en border helt ned på 1-2 timer. For mindre erfarne kan det være greit å dele opp jobben i områder, og ta litt og litt over noen dager. Hunden vil utvikle ny dekkpels rundt ca 6-8 uker. I mellomtiden kan det være greit å gå over pelsen jevnlig med en underullskam for å hjelpe med å skifte underullen.

Når dekkhårene har vokst ut kan man holde pelskondisjonen god over lengre tid hvis man følger opp og plukker vekk de lengste hårene som stritter. Ved å sørge for dette, vil pelsen vokse naturlig i flere lengder og se naturlig velstelt ut hele tiden. Men ikke alle pelskvaliteter egner seg for dette, og det er noe man lærer seg ved erfairng.

Barbering er ikke å anbefale på en Border terrier! Ved napping kommer hele håret ut, men ved barbering kommer bare tuppene av, og man får bl.a. røyting. Ved barbering vil dekkhårene bli på samme lengde som underullen, noe som gjør dekkpelsen helt ubrukelig som beskyttelse mot vær og vind.

Plassèr hunden på et underlag hvor den ikke lett sklir, og i god arbeidshøyde. Mange foretrekker å begynne nappingen fra bakparten, over fra side til side og fremover. Noen foretrekker å stå foran hunden og mot hundens hode. Enkelte foretrekker å ta for seg enkelte deler av hunden, f.eks bena og magen mens hunden ligger nede på en side.

Hvis du står bak og ved siden av, ta tak i huden ved hundens skulder så du kan holde igjen huden når du napper. Med den andre hånden tar du noen hår mellom tommel og pekefinger og napper av hårene med en fast og rask bevegelse i samme retning som hårene ligger, altså mot deg. Napp pelsen jevnt mens du holder igjen i huden på hunden for å unngå lugging.
En trimmekniv vil forbedre taket på pelsen. Ta en klype pels mellom tommel og undersiden av kniven og dra det ut i en rask og effektiv bevegelse medhårs. Hårene skal ikke skjæres av, men dras ut på samme måte som annen trimming. Hvis hårene kuttes med kniven, prøv å holde kniven mer flatt langs hundekroppen.


Anbefalt i stellebagen: Effileringssaks, bartekam, trimmekniv, underullskam, snute/potesaks m. rund tupp, klotang

Hale:  I følge NKK standard skal halen være moderat kort, tykk ved roten og smalere mot tuppen, liknende en gulrot For å oppnå best resultat bør halen trimmes i tre omganger. Trim roten 1/3-del når du trimmer resten av hunden. Etter 1-2 uker kan du trimme midten 1/3-del, og 2-3 uker senere kan du ta tuppen.

For normal trim tas de lange døde hårene under halen og de døde hårene i tuppen bort.  Ikke napp så mye hår av gangen i dette området ved halen og hundens bakdel, da dette er sensitive områder.

Ben: Ta bort alle døde hår på bena, inkludert de lange fjærete hårene bak på bena, ved albuer og foran på kneleddene

Hals og bryst: Trimmes på samme måte som ellers på kroppen, husk å holde huden stram for å unngå ubehag.


Utrimmet hode; mye pels oppå hodet, på ørene og mellom øynene, ustelte barter og øyenbryn

Hode:  Trim hodet litt og litt ved å ta tak i hårtuppene. Vær tålmodig og se an arbeidet ditt underveis. Husk at en border terrier skal ikke ha like mye ansiktshår som andre terrier-raser.  En huskeregel er at alt ovenfor øyenbryn skal trimmes. Hodet skal ikke være raggete, men glatt, så her skal alle de døde hårene på hodet tas, og ryddes ned mellom øynene. Kinnene trimmes jevnt fra øyenkrok ned mot munnvikene. Ørene skal i følge standarden være små og myke, derfor skal de være helt nedtrimmet for å være i riktig kondisjon. Alt nedenfor øyenbryn skal gi et ryddig og riktig inntrykk. I  følge standarden skal en border likne en oter i hodet. Se gjerne bilder for sammenlikning.


Ferdig trimmet hode; skal minne om en oter


Underlinje: Trim ned pelsen for å fremheve linjene under buken. Pelsen skal ikke stritte noe sted, men ligge relativt flatt inntil.

En border skal i utgangspunktet aldri klippes med saks, men synes du det er vanskelig, kan det være greit å bruke saks under magen og ved de ømfintlige områdene mellom lårene og rundt bakparten. En rundt-tuppet saks er å anbefale.

Øvrig stell:

En terriers pels’ naturlige fuktighet forsvinner hvis den blir såpet inn, og de bør derfor ikke bades før det er absolutt nødvendig. Hyppig bading kan føre til hudproblemer, og pelsen mister både kraften og den riktige kvaliteten. Skal den bades, vær nøye på å bruke riktig hundesåpe som ikke ødelegget ph-balansen, en hund har en annen ph-verdi enn mennesker. Etter et bad bør hunden børstes daglig for å gjenopprette den naturlige fuktigheten.

Det er å anbefale å børste borderen ukentlig, og samtidig ta bort døde hår og lange uryddige dekkår. Da unngår man mye røyting, og man holder samtidig kontroll på hundens øvrige helse.

Klør bør trimmes ofte for å holde dem nede. En gang i uka er det aller beste. Pass på å ikke klippe for langt inn på nerven, da det er smertefullt og kan blø mye. Ikke glem ekstrakloen på frembena.

Rene tenner er også viktig på hunder. En border terrier er en liten rase som kan være utsatt for tannproblemer, og tannstell kan være lurt å begynne med tidlig. Man får tannbørste og tannkrem hos dyrebutikker, og dette anbefales å gjøre minimum 2 ganger i uken, men gjerne daglig.