.: Hjem .: Infotavle .: Oppdateringer .: Blogg
.: Velkommen

Om oss
.: Om oss
.: Om kennelen
.: Kontaktinfo
.: Gjestebok
.: Linker

Om hundene
.: Raseinfo
.: Våre hunder
.: Valpekull

Nyheter
.: Nyheter
.: Planer

Album
.: Fotoalbum
.: Videoalbum

Diverse
  :. Tips
.: Sagt om hunder
.: Morsomme video linker
.: Morsomme bilder

Tips

Trening


Å gå i bånd
Mange hunder lærer først å dra litt hit og dit i bånd. Det du må lære den er at den ikke kommer noe lengre, eller fortere frem vced å dra. At du napper i båndet forteller bare hunden at båndet er skummelt. Og du risikerer å påføre hunden strupeskader eller nakkeskader.

For å trene bort å dra i båndet har jeg gjort følgende: Vi går tur. Hunden drar fremover- jeg stopper. Når hunden tilslutt snur seg og ser på meg roser jeg og tar rolig noen skritt fremover. Hunden retter seg og går fremover og begynner å dra igjen. jeg stopper rolig opp. Dette gjentas hele tiden. Jeg varierer også med å si "her", og skifter retning nokså brått. (uten rykk i båndet). Gjør dette noen ganger også iløpet av turen og hunden vil etterhvert lære at den må lytte til deg og til kobbelet. Den skal kunne lære seg å legge merke til at du skifter retning bare ved at kobbelet legges litt over til en side. Men det krever trening og mye tålmodiighet. Og du må alltid være konsekvent! Ikke la den få lov å trekke en tur, og være streng på neste tur. Husk å rose hver gang hunden gjør som ønsket, og gi belønning ved suksess.

Å si "Nei"
Det er viktig å lære hunden betydningen av ordet ”nei”. Mange oppdrettere lærer valpen dette når den er mellom 4-8 uker. Gjøres dette riktig samtidig som valpekjøperen fortsetter å bruke kommandoen riktig, vil denne komandoen sitte godt. 

Ordet nei trenger ikke være et negativt ord. Når man lærer hunden denne komandoen lærer man hunden at ”nei” beyr ”avbryt”. Og det er ikke noe mer negativt enn ”bli”-kommandoen.

Dette lærer man hunden i det den er på vei til å gjøre noe du ikke vil den skal gjøre. Så fort hunden stanser, nøler eller snur skal den få masse ros slik at den skjønner at den gjorde som du ville. Dette repeteres innimellom til man føler seg sikker på at hunden vet hva ”nei” betyr. Ikke for ofte, da kan hunden bli usikker, og ikke vite hva den skal gjøre riktig!

I all slik trening er det viktig å være bevisst på at man ikke bruker disse ordene i feil sammenheng, og til stadighet. Da vil de enten miste betydning for hunden, eller hunden vil bli usikker på hva du mener.

Forståelse
En hund vet automatisk ikke hva du forventer av den. Den må lære det først! Og det tar tid å lære den hva du mener, og det tar tid å gjøre den trygg på at den har forstått deg.

Det har ingen hensikt i å kjefte på den hvis den har gjort noe galt, for en hund gjør faktisk ikke noe galt! (joda, det kan diskuteres, men dette er faktisk ikke tull) I hundens bilde gjør den det som er riktig for seg selv. At det ikke er lov må den lære. Og det kan være fort gjort med noen hunder, andre lærer "aldri".... Men husk: "Hvis en hund ikke gjør det du ber den om, er det fordi den ikke har lært det!" Uansett om du skulle mene noe annet.

Husk også at en hund ikke kan norsk. Den kan ikke menneskespråk i det hele tatt. Men den kan lære å forstå deler av det, og oss, etterhvert. Hunder er mestre på å tyde kroppsspråk for det er det som er naturlig for dem. Når du er bevisst på ditt eget kroppsspråk kan du komme mye lenger med din hundetrening.

Timing
Timing er Alfa Omega når man skal trene en hund. Med timing mener jeg for eksempel for at hunden skal forstå hva du mener, må du fortelle den når den gjorde det rette akkurat når den gjorde det rette. Komando må komme på rett sted til rett tid, det samme med rosen.

Eks : Lære hunden å sitte

Hunden står med ansiktet mot deg. Du holder en godbit høyt og fører den over hodet på hunden. Hunden setter seg ned ------------ og reiser seg deretter på to ben for å rekke opp til hånden din!

 

Der måtte du være rask nok til å rose og belønne hunden akkurat idet den satte seg ned. Da ville den raskt skjønne hva du ville. Hvis du ventet for lenge og roste den da den gikk opp på to, ville den tro at det var det du ville den skulle gjøre. Det er fort gjort å nøle akkurat litt for lenge og så skjer noe sånt. Men det handler om timing.