.: Hjem .: Infotavle .: Oppdateringer .: Blogg
.: Velkommen

Om oss
.: Om oss
.: Om kennelen
.: Kontaktinfo
.: Gjestebok
.: Linker

Om hundene
.: Raseinfo
.: Våre hunder
.: Valpekull

Nyheter
.: Nyheter
.: Planer

Album
.: Fotoalbum
.: Videoalbum

Diverse
  :. Tips
.: Sagt om hunder
.: Morsomme video linker
.: Morsomme bilder

Tips

Ung hund i huset


Den første kvelden:
Det kan være et sjokk for valpen å bli skilt fra flokken og komme til helt nye omgivelser. Hjelp valpen med å gjøre flyttingen så trivelig som mulig.
La valpen få lov til å utforske sitt nye hjem og familie i eget tempo, la det være rolig rundt den uten stress og bråk. Vent med å invitere "alle" på besøk til det har gått en dag eller to og valpen har slått seg til ro.

Gi hunden en egen soveplass på et rolig sted, men gjerne i nærheten av dere. En myk seng med litt kanter på foretrekkes, men husk at den bør tåle litt gnaging til å begynne med. En reisekasse er også en fin løsning, da venner valpen seg raskt til bur.

Etter det første sjokket:
Etter et par dager gjør det som regel ingen ting å invitere venner på besøk, eller ta med seg valpen bort på korte turer eller besøk. Bare ta hensyn til at valpen ofte trenger hvile, og unngå stress. Pass alltid på hunder og barn sammen da ingen av dem kan ansees for å være forutsigbare. Aldri utsett valper eller hunder generelt for herjing fra barn, da det kan ende med en engstelig hund, og i verste fall en tragedie.


Generelt:
En valp skal ha 4 måltider per dag fra 2-4 måneders alder. Det er viktig å gi hunden riktig og næringsrikt fôr, aller helst det samme fôret den er vant med fra oppdretteren, hvis oppdretteren tar dette alvorlig. Feil ernæring fra valpestadiet kan føre til vekstproblemer og andre helseproblemer senere i livet. Fra 2-10 måneder skal valpen ha junior fôr. Ofte følger det med en startpakke med riktig fôr når man henter valpen, hvis oppdretteren har en god avtale med en fôrptodusent. Maten bør bløtes opp frem til valpen er minst fire måneder gammel for å hjelpe den med å fordøye maten.

Det er viktig å lære valpen riktige do-vaner fra begynnelsen av. Treningen bør begynne med en gang valpen har flyttet inn. Man kan noen ganger se resultater av konsekvent trening bare etter ei uke, men for mange kan det ta noen måneder før valpen er "husrein".
Det er viktig å huske på at man aldri skal straffe en hund som gjør feil under trening. Og aldri straff en valp. Man oppnår mye mer ved å belønne riktig, enn å buke straff.
Når man trener på å få en valp husrein, er det veldig viktig å være tålmodig og konsekvent.
En god huskeregel er at en valp alltid må på do etter å ha sovet, lekt og spist. Bær da valpen rett ut, sett den forsiktig ned utenfor og la den få finne et trygt sted å gjøre fra seg. Den vil etterhvert forstå hvorfor. Belønn vapen hver gang den går på do, og den vil synes det er helt greit å bli tatt med ut. Overse ethvert uhell inne, for valpen vet ikke at det er galt. En ung valp har heller ikke helt kontroll over blæren, så å straffe den er bare slemt. Hvis du oppdager at valpen er i ferd med eller i gang med å gå på do inne, er det bare å løfte den opp og bære den ut, selv om det drypper. Det er bedre enn å la den få lov til å gå inne.
Et tips er at en ung valp ofte synes det er skummelt å gå på do ute hvor andre voksne femmede hunder har vært. Inntil hunden er tryggere på seg selv kan den gjerne få ha et eget toalett i et hjørne den er komfortabel. Dette vil gjøre tørrtreningen enklere for dere begge.

Samtidig må en valp venne seg til å gå i bånd. Jeg vil anbefale å la valpen få ha det meste av styringen frem til den er tilvendt. På den måten unngår man at valpen får panikk av å være bindt fast. Etterhvert venner den seg til at du styrer mer og mer. En ung valp skal ikke gå lange turer, det holder å utforske eiendommen og nærområdet de første månedene. En hund av mindre rase skal heller ikke fysisk trenes før den er ca 6 måneder, og kroppen begynner å bli sterkere.
En valp skal heller ikke hoppe ned fra ting eller gå særlig i trapper da det er en belastning for en uferdig kropp.

Husk på at en hund aldri kan lære seg hvordan du vil den skal gå i bånd uten mye trening. Rykk og napp i kobbelet vil gjøre treningen verre og frykten for båndet større. Hvis hunden drar i båndet kan man ganske enkelt stoppe opp og vise hunden at den oppnår akkurat det motsatte av hva den ønsker ved å dra. Slike teknikker er mye sunnere og enklere å forstå enn røsking.


Flere tips >>.