# Kobbel:
Det finnes kobbel i alle mulige stoffer og lengder og til mange ulike bruksområder. Jeg har erfart at det mest praktiske er å bruke bånd på ca 120-150 cm, ikke noe særlig kortere. Da har jeg mulighet til å gi hunden litt frihet på turen uten å måtte gå etter den ut i grøftekanter osv. Men det kan være praktisk å ha kortere bånd når man skal gå på steder hvor hunden bare skal gå inntil deg. Da slipper man å samle så mye bånd i hendene.
Et lærbånd er godt å holde i. Det sklir ikke så lett ut av fingrene og skjærer ikke i huden.
Flexibånd er praktisk på turer i skog og mark, men jeg vil ikke anbefale å bruke det før hunden er minst 6 mndr og flink til å gå i bånd fra før, altså ikke drar i båndet. Vent gjerne til hunden er et år og går pent i bånd og er helt tilvent vanlig bånd/kobbel. Et flexibånd gir nemlig inntrykk av at hunden kan dra og få lengre line, og dermed lærer hunden igjen å dra i båndet på tur. En langline (ex 3-10 meter line) er egentlig et bedre alternativ siden det ikke ”gir etter” når hunden drar til, men egner seg ikke noe særlig langs traffikert vei. I skog og mark er det supert hvis hunden ikke kan/skal slippes løs.
# Halsbånd:
Jeg synes ikke noe om smale halsbånd, særlig hvis hunden drar litt i båndet. Selv foretrekker jeg halsbånd som er sånn ca 20-40% av bredden på hundens hals. De støtter godt hvis det skulle bli rykk i båndet, og hunden strupes ikke så lett. Halvstrup er fint fordi de er så lett å ta av og på i farta. Men de skal ikke sitte på hvis hunden går løs i tilfelle de hekter seg fast. Strupebånd synes jeg ytterst få har bruk for, det får være opp til enhver å vurdere. jeg synes det er stygt, og små raser trenger ikke gå med dette.Det er en dårlig løsning for å avlære draing.OBS: Aldri la det sitte på når hunden ikke er i kobel og innen synsvidde!
# Sele
Sele er kjempebra, og et veldig godt alternativ til halsbånd siden den fordeler belastningen bedre enn halsbånd. Det finnes uttallige typer til forskjellig bruk, så her må man vurdere bruksområde, hundetype og behov. Ta alltid med hunden til butikken når du kjøper sele, det er viktig at den sitter slik den er ment for å unngå plager og feil belastning. Det finnes spesialseler for det meste. Både sykling, trekk, spor og tur. Det finnes også spesialseler for hunder som drar i båndet. En som sitter på forkroppen og som klemmer på hunden når den drar i båndet. Det finnes også en helt spesiell sele som skal sitte på hodet til hunden. Den virker slik at om hunden strammer båndet tvinges hodet mot føreren og hunden vil automatisk slakke av.
# Seng og soveplass:
Hunder liker å ha sin egen kosekrok, og fortjener det. Den skal være lun, gjerne i en rolig krok og som en "boso" hvor hunden kan slappe av og kose seg når den ønsker det. Bur kan være en fin løsning siden det skjermer for "trafikken" forbi plassen. Hunden bør vennes til bur fra den er liten, og ved å donere det til den som dens fristed lærer den å trives godt der.
En valp liker å tygge på ting så en valpeseng bør være av hardplast og ikke helstoff eller fletteverk. Mine hunder liker å krølle seg inntil noe, så jeg foretrekker en seng med vegger istedetfor en flat madrass/pute.
Jeg foretrekker å venne hundene til å sove i buret sitt, som er dens egen seng. Åå grunn av huset vårt sin romløsning står burene i stua. På den måten lærer den seg å slappe av i bur, den er rolig hele natta og har det lunt å godt. Hvis du vil ha hunden på soverommet kan det være lurt å sette buret eller hundens seng dit så den har sin egen plass. Men husk at på sommeren kan soverommet bli veldig varmt og få innestengt luft, og om vinteren blir det trekkfullt langs gulvet og under vinduet. Det er ikke så lurt å venne hunden til å sove i din seng. Den drar med seg hår og grus og annet utøy fra turene dere har vært på. Det kan fremme allergiske reaksjoner hos deg som eier og du må skifte sengetøy mye oftere.Det kan bli problematisk hvis situasjonen en dag er den at hunden ikke kan sove i sengen med deg, men ikke er vant til noe annet. Noen hunder "tar over" sengeplassene og det blir en kamp. De fleste mennesker sover best om de har sin sengeplass alene. Du kan også være i fare for å klemme hunden i søvne, hvis det er en liten hund. En hund er fornøyd hvis den har faste rutiner å forholde seg til og det enkleste er at den vet hvilken plass som er dens hver kveld.
Men vi synder vel alle iblandt.......
# Bur
Bur er et kapittel for seg. Mange er imot bruk av bur. Det kan være fordi de ikke trenger å bruke det, eller av fordommer. Det ser ikke pent ut å stenge en hund i et bur, og man kan lett forbinde det med burdyr som lever hele sine liv i et. Det er ikke hensikten med bruk av hundebur.
En hund skal alltid fraktes i bur når den er med i bil eller på fly. Det er den beste sikkerheten de har på slike turer. En løs hun er i verste fall en død hund hvis det skulle oppstå en ulykke. De må kunne sitte i bur hvis de må oppstalles hos veterinær også. Og det kan man ikke garantere at de ikke behøver. Noen hunder er også en fare for seg selv og omgivelsene når de er uten tilsyn. Å venne en hund til å være i bur er viktig fra den er liten. Det gjøres på en positiv måte og med helt korte "økter" i starten. masse godbiter, evt leker osv , Gjør tilvenningen til en hyggelig lek. Et bur er hundens trygge hule, og trenger ikke være et straffepunkt. Bruk aldri bur som straff!!! Og hunden skal ikke måtte sitte i bur mer enn nødvendig. En hund er tross alt ikke et burdyr.
# Matskåler
De finnes i alle varianter. De vanligste er i plast eller rustfritt stål. Plast kan være dgreit, men hunden må aldri få lov til å tygge på dem. Og det er en viss fare for at bakterier setter seg i plasten. Stål er fint, og det finnes varianter med gummi under som gjør dem sklisikre. De tåler også oppvaskmaskin. Men så flotte¨å se på er de sjelden. Og de kan skrangle litt. Jeg har vært i en kjøkkenforretning og kjøpt keramikkskåler, fordi de er så tunge at de ikke sklir rundt på gulvet når hunden slikker bollen. De tåler oppvaskmaskin og er lette å rengjøre. Pene er de også :-)
# Å kle på hunden:
Dette er omdiskutert fordi det er kjent at Hollywood ”inntar hundebutikkene med moteklær” for hunder. Men det er et faktum at særlig valper er utsatt for å fryse og bli syke når høsten og vinteren kommer. Tisper får lett blærekatarr av kaldt underlag og hannhunder kan forfryse visse kroppsdeler. Våre hunder er stort sett vant til et liv innendørs med humane temperaturer og fryser nesten like lett som oss når de kommer ut i kulda. Ved minusgrader under ti kan det være greit å vurdere hundens pelskvalitet og kanskje legge på et dekken hvis den er tynnpelset. Under -15c--18c bør man være forsiktig og vurdere å kle på normalt pelsede hunder (ikke mange av spisshunder) med mindre de holder et høyt aktivitetsnivå, da holder de varmen selv.. Og er det kjølig og du skal raste, tenk på at hunden bør ha et tørt underlag og noe over seg når den er i ro. Det finnes supre poser (Jegerens jaktpose til hund) som hunder kan ligge i når man raster i kaldt vær!
#Refleks:
Jeg har erfart at små brune hunder synes meget dårlig i skog og mark. derfor bruker jeg refleksdekken for at de skal synes, like mye på dagtid som kveld. I jaktperioder er dette kjempeviktig. Når det mørkner ute er det enda viktigere å huske refleks på både to- og firbente. En liten blinkende lykt i hundens halsbånd er også smart. Jo mer refleks desto bedre!!
Flere tips >>.
|